AmeliaEtegan

Bine ați venit!

De fiecare dată, cu fiecare ediţie a Festivalului „Maria Tănase“, ne simţim mai bogaţi şi ca într-o manifestare religioasă, căpătăm mai mulţi adepţi. Este un curent care ne înconjoară şi ne înfioară până în cea mai ascunsă fibră a fiinţei noastre. Mărturisesc sincer că acest festival m-a impresionat puternic încă din copilărie şi dacă Bunul Dumnezeu nu mi-a dat harul de a cânta, mi-a dat puterea de a organiza şi de a fi alături de aceia care au admirat oamenii valoroşi ai lumii noastre artistice şi au susţinut necondiţionat tinerele talente ale artei folclorice.
Festivalul „Maria Tănase“, complex şi complet prin manifestare, organizare, istorie şi longevitate a prins contur în urmă cu patruzeci de ani fiind ideea unor oameni cu suflet care au ştiut că valoarea dăinuie în timp şi se amplifică cu trecerea acestuia.
Ajuns la patruzeci și patru de ani de viaţă, dătător de talente, de nume mari ale lumii artistice, festivalul este o sărbătoare care subliniază şi omagiază trecerea Marii Doamne prin Cetatea Băniei în drumul ei spre eternitate.

 

Impresii festival

TudorGheorghe

Tudor Gheorghe

„Într-o etapă ca aceasta, unde ţările noastre au a se lupta cu dușmani puternici care cearcă a întuneca nu numai drepturile politice, dar şi chiar naţionalitatea românilor, poezia populară ne va fi de mare agiutor spre apărarea acesteia.
.. .românii tot români vor rămânea şi vor dovedi că sunt români prin limba, prin tradiţiile lor, prin obiceiurile lor, prin chipul lor, prin cânticele lor şi chiar prigiocurile lor.“ - Vasile Alecsandri 1850

De 44 de ani, la Craiova românii arată mereu că sunt tot români.
De la Alecsandri şi Russo, idealişti romantici în tălmăcirea şi promovarea poeziei populare, de la Densuşianu care a introdus rigoarea ştiinţifică în analiza folclorului şi până la Brăiloiu şi demnii săi „apostoli“: Pop, Tiberiu Alexandru, Amzulescu, Florica Comişel şi alţii, oamenii care au păstrat festivalul de folclor „Maria Tănase“ până azi, merită respectul şi admiraţia noastră.

NicuCretu

Nicu Cretu

Mi-amintesc cu drag de momentul în care m-am implicat ca dirijor în acest maraton artistic, unic în felul lui, care are loc din doi în doi ani la Craiova.
Era ediţia a lll-a a FESTIVALULUI CÂNTECULUI ROMÂNESC „MARIATĂNASE“, şi iată că acum ne aflăm la cea de-a XX-a ediţie-jubiliară.
Este de înţeles că de-a lungul celor 17 ediţii pe care le-am parcurs, am avut privilegiul să constat, pe de o parte, o frumoasă evoluţie a folclorului românesc şi, în acelaşi timp, am dat, ediţie după ediţie, girul meu multor tineri valoroşi, deveniţi mai apoi vedete recunoscute ale tezaurului nostru folcloric.
Am câştigat experienţă şi profesionalism devenind un dirijor cunoscut şi respectat la nivel naţional. Explicaţia acestui fapt rezidă tocmai în aceea că atunci când îţi pui viaţa de artist în slujba oamenilor, când ştii să respecţi, să fii înţelegător, binevoitor şi grijuliu cu tinerele talente, îţi alegi implicit şi o direcţie de mers în viaţă.

Imagini festival

Fest2009-1   IulianaTudor1  Fest2011-1