În direct Festivalul - Concurs Național al Interpreților Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase”

 

>

Ediția a XXIV-a a Festivalului

afis MT 31x70cmConsiliul Judeţean Dolj şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, în parteneriat cu TVR Craiova, TVR 3 și TVR Internațional organizează, în perioada 13 - 17 noiembrie 2017, cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului - Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase“. Evenimentul va avea loc la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova.

Biletele se găsesc la Agenția Teatrului Național „Marin Sorescu“, în următorul program: luni - vineri: 11:00 - 19:00 și sâmbătă - duminică: 12:00 - 19:00.

Preț bilet: 30 lei / prima seară, 30 lei / a doua seară, 40 lei / a treia seară.

Concurenții, soliști vocali și instrumentiști, cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani, se pot înscrie până la data de 12 noiembrie 2017. Regulamentul și fișa de înscriere se găsesc pe http://traditiidoljene.ro/index.php/evenimente/80-evenimente/81-festivalul-maria-tanase și pe https://www.facebook.com/cjcpct.dolj/posts/814719898685484 .

În recital, pe scena celebrului festival, în serile de 15, 16 și 17 noiembrie, vor urca interpreți admirați de publicul craiovean, parte dintre ei cu destine legate de acest festival, care le-a deschis poarta spre lumea muzicii populare românești. Spectacolele vor începe la ora 19:00, oră de la care TVR Craiova și TVR 3 vor transmite în direct festivalul.

Tradiţia organizării la Craiova a unui festival al muzicii populare româneşti, iniţiat în anul 1969 şi ajuns acum la cea de-a XXIV-a ediţie, este expresia împlinirii datoriei sacre de valorificare a unui gen artistic peren, păstrat la loc de cinste în cultura şi sufletul tuturor românilor. Aparent, o ediţie ca oricare alta din cele XXIII desfăşurate până acum, ediţia din acest an marchează împlinirea a 48 de ani de viaţă ai Festivalului şi putem afirma că s-a scris deja… istorie. O istorie de care se leagă şi Cetatea Băniei, care, inteligent şi plină de devotament, a înţeles să „nască“ şi să „crească“ ceea ce a devenit ulterior marcă de identitate a locului - un festival naţional dedicat Marii Doamne a cântecului popular românesc, Maria Tănase.

 

Artiști în recital

DISTRIBUŢIA RECITALIŞTILOR PE SERI 

         

Miercuri, 15 noiembrie 2017

Lavinia BÂRSOGHE

Manuela Ana MOTOCU

Liviu OLTEANU

Maria Tatiana ROTARU

Mădălina STOICA

Mirela ZISU

Constantin LĂTĂREŢU

Romina Teodora PANĂ

Ion DRĂGAN

Stana STEPANESCU

Ciprian POP

Zorica SAVU

Roberta CRINTEA

Ina Ioana TODORAN

Bogdan TOMA

Vlăduţa Mărioara LUPĂU

Radu LAZĂR

Andra Ioana MATEI

Alexandru BRĂDĂŢAN

Angelica FLUTUR

Georgeta CHIŢORAN

Anuţa ARGHIROI

Loredana STRECHE

Diana Laura CĂLINESCU

   

Joi, 16 noiembrie 2017

Livia Ileana CELEA şi Marian STREAŢĂ

Florina Izabela TOMIŢA şi Gabriel POPESCU

Olguţa BERBEC şi Remus NOVAC

Ramona şi Petre VIŢA

Cornelia şi Lupu REDNIC

Nineta POPA IONESCU

Lavinia GOSTE şi Marius ZORILĂ

Matilda PASCAL COJOCĂRIŢA şi Ştefan CIGUNiculina şi Angelica STOICAN

   

Vineri, 17 noiembrie 2017

Ioana Andreea CHISĂLIŢĂ

NOD - Maria Casandra HAUŞI, Sorin ROMANESCU şi Damian DRĂGHICI -

Gheorghiţa NICOLAE

Vasilica DINU

Laura LAVRIC

Ionuţ FULEA

Veta BIRIŞ

Constantin ENCEANU

Petrică Mâţu STOIAN

Constantin CHISĂR

Dumitru ZAMFIRA

 
         
01 AFIS MIERCURI 15 bis   02 AFIS Joi 16 bis   03 AFIS vineri 17 bis

AmeliaEtegan

Bine ați venit!

De fiecare dată, cu fiecare ediţie a Festivalului „Maria Tănase“, ne simţim mai bogaţi şi ca într-o manifestare religioasă, căpătăm mai mulţi adepţi. Este un curent care ne înconjoară şi ne înfioară până în cea mai ascunsă fibră a fiinţei noastre. Mărturisesc sincer că acest festival m-a impresionat puternic încă din copilărie şi dacă Bunul Dumnezeu nu mi-a dat harul de a cânta, mi-a dat puterea de a organiza şi de a fi alături de aceia care au admirat oamenii valoroşi ai lumii noastre artistice şi au susţinut necondiţionat tinerele talente ale artei folclorice.
Festivalul „Maria Tănase“, complex şi complet prin manifestare, organizare, istorie şi longevitate a prins contur în urmă cu patruzeci de ani fiind ideea unor oameni cu suflet care au ştiut că valoarea dăinuie în timp şi se amplifică cu trecerea acestuia.
Ajuns la patruzeci și patru de ani de viaţă, dătător de talente, de nume mari ale lumii artistice, festivalul este o sărbătoare care subliniază şi omagiază trecerea Marii Doamne prin Cetatea Băniei în drumul ei spre eternitate.

 

Impresii festival

TudorGheorghe

Tudor Gheorghe

„Într-o etapă ca aceasta, unde ţările noastre au a se lupta cu dușmani puternici care cearcă a întuneca nu numai drepturile politice, dar şi chiar naţionalitatea românilor, poezia populară ne va fi de mare agiutor spre apărarea acesteia.
.. .românii tot români vor rămânea şi vor dovedi că sunt români prin limba, prin tradiţiile lor, prin obiceiurile lor, prin chipul lor, prin cânticele lor şi chiar prigiocurile lor.“ - Vasile Alecsandri 1850

De 44 de ani, la Craiova românii arată mereu că sunt tot români.
De la Alecsandri şi Russo, idealişti romantici în tălmăcirea şi promovarea poeziei populare, de la Densuşianu care a introdus rigoarea ştiinţifică în analiza folclorului şi până la Brăiloiu şi demnii săi „apostoli“: Pop, Tiberiu Alexandru, Amzulescu, Florica Comişel şi alţii, oamenii care au păstrat festivalul de folclor „Maria Tănase“ până azi, merită respectul şi admiraţia noastră.

NicuCretu

Nicu Cretu

Mi-amintesc cu drag de momentul în care m-am implicat ca dirijor în acest maraton artistic, unic în felul lui, care are loc din doi în doi ani la Craiova.
Era ediţia a lll-a a FESTIVALULUI CÂNTECULUI ROMÂNESC „MARIATĂNASE“, şi iată că acum ne aflăm la cea de-a XX-a ediţie-jubiliară.
Este de înţeles că de-a lungul celor 17 ediţii pe care le-am parcurs, am avut privilegiul să constat, pe de o parte, o frumoasă evoluţie a folclorului românesc şi, în acelaşi timp, am dat, ediţie după ediţie, girul meu multor tineri valoroşi, deveniţi mai apoi vedete recunoscute ale tezaurului nostru folcloric.
Am câştigat experienţă şi profesionalism devenind un dirijor cunoscut şi respectat la nivel naţional. Explicaţia acestui fapt rezidă tocmai în aceea că atunci când îţi pui viaţa de artist în slujba oamenilor, când ştii să respecţi, să fii înţelegător, binevoitor şi grijuliu cu tinerele talente, îţi alegi implicit şi o direcţie de mers în viaţă.

Imagini festival

Fest2009-1   IulianaTudor1  Fest2011-1

 

Scroll to Top